Έργο που πραγματοποιήθηκε με συνεργάτη τον Ανδρέα Αλτσιτζόγλου

Εφήμερες παρεμβάσεις στην πόλη

Οι τρεις προτάσεις που αποτελούν τις “Εφήμερες παρεμβάσεις στην πόλη” αφορούν το εφήμερο στην πόλη που όλο και με γρηγορότερους ρυθμούς εναλλάσσεται σήμερα και επηρεάζει το αστικό τοπίο. Δεν είναι μόνο οι δρόμοι, οι πλατείες και οι όψεις των κτιρίων καθοριστικά στοιχεία του αστικού χώρου. Μια σειρά από πρόσθετες, συχνά αυτοσχέδιες παρεμβάσεις από λυόμενες κατασκευές, περίπτερα, γκράφιτι, υπαίθριες εκθέσεις και αγορές παίζουν σήμερα επίσης σημαντικό ρόλο. Η αρχιτεκτονική απέχει συνήθως από τις εκδηλώσεις αυτές, ενώ η περιβαλλοντική της διάσταση που αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία, θα επέβαλε τη συμμετοχή της. Διότι τόσο οι μόνιμες όσο και οι εφήμερες κατασκευές συμπράττουν σήμερα στη διαμόρφωση της αστικής εικόνας.

Οι εγκαταστάσεις στην Καλαμάτα, την Αθήνα και τη Χαλκίδα, αν και διαφέρουν μεταξύ τους, έχουν ένα κοινό στόχο. Την ανάδειξη του εφήμερου σε ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό θέμα και την αξιοποίησή του στη διαμόρφωση του αρχιτεκτονικού τοπίου.

Χαλκίδα, Αγ. Παρασκευή

Κάθε χρόνο στο τέλος Ιουλίου το καθιερωμένο εδώ και δεκαετίες παζάρι της Αγίας Παρασκευής άλλαζε για 10 ημέρες το πρόσωπο της Χαλκίδας. Πρόχειρες αυτοσχέδιες κατασκευές δημιουργούσαν έναν άλλον εφήμερο κόσμο μέσα στον γνώριμο αστικό χώρο. Μια μικρογραφία πόλης μέσα στην πόλη με τα δικά της δαιδαλώδη σοκάκια, πλατείες και τόπους αναψυχής, που το βράδυ μεταμορφωνόταν σ’ ένα φαντασμαγορικό θέαμα. Τώρα το παζάρι με τις παράγκες της αγοράς έχει μεταφερθεί στην περιφέρεια. Όπως ένα εμπορικό κέντρο δεν εμποδίζει την κυκλοφορία, αλλά ούτε και συμμετέχει στην κοινωνική ζωή. Η πόλη έχει χάσει την παρουσία του εφήμερου και την εορταστική ατμόσφαιρα των ημερών. Οι προτεινόμενες εγκαταστάσεις δεν φιλοδοξούν να υποκαταστήσουν το παζάρι, αλλά με σημειακές παρεμβάσεις στην προκυμαία να υπενθυμίσουν το γεγονός. Μικρά συγκροτήματα περιπτέρων από χρωματιστά καραβόπανα τεντωμένα με σχοινιά γύρω από κεντρικούς μεταλλικούς πυλώνες δημιουργούν κωνικά σχήματα και λειτουργούν ως τόποι πληροφόρησης και συνεύρεσης των κατοίκων. Θυμίζουν ιστιοφόρα αραγμένα στο λιμάνι, ενώ το βράδυ προβάλλουν σαν τεράστιες φωτεινές καμπάνες, παραπέμποντας στην επέτειο της Αγίας Παρασκευής, πολιούχου της πόλης.